Işığın fiyatı: neye bağlıdır?
Elektriğin fiyatını duymak bile bizi şimdiden korkutuyor değil mi? Son yıllardaki artışlar acımasız oldu ve çoğumuzun tüketimi daha fazla kontrol etmesine, hatta evde üşümemize veya evde yetersiz aydınlatmaya sahip olmamıza neden oldu!
Tabii sıcak günlerde gidersek klimayı açmak da daha çok canımızı yakacaktır.
Herkes için erişilebilir olması gereken bir kaynağın bu gelişigüzel artışlardan muzdarip olması çok üzücü. Bize savaşlardan ve diğer bahanelerden bahsediyorlar, ama onu yükselten ne?
Elektrik fiyatını etkileyen faktörler En azından Avrupa’da fiyat bir dizi faktöre bağlıdır (kesinlikle ülkenizde benzerdir): Üretim maliyeti Enerji üretiminde kullanılan yakıtların maliyeti de dahil olmak üzere elektrik üretim maliyeti , tüketicilere yüklenen elektriğin fiyatını etkiler. Arz ve Talep Arz ve talep kanunu da elektrik fiyatında önemli bir rol oynar. Talebin yüksek olduğu dönemlerde elektrik fiyatı artabilir.
Vergiler ve Düzenlemeye Tabi Ücretler Birçok ülke, hükümet programlarını finanse etmek veya düzenleme maliyetlerini karşılamak için elektrik ve düzenlemeye tabi tarifelere vergi uygular. Bu maliyetler elektriğin nihai fiyatına yansıtılır.
Enerji kaynakları Bir ülkenin enerji karışımı da elektriğin fiyatını etkiler. Doğal gaz veya petrol gibi daha pahalı enerji kaynaklarına dayanan ülkeler, hidroelektrik veya nükleer enerji gibi daha ucuz kaynaklara dayanan ülkelerden daha yüksek elektrik fiyatlarına sahip olabilir. Bu muhtemelen en şaşırtıcı olanı. Her gün bir fiyat müzayedesi oluyor ve örneğin gazın fiyatı yükselirse elektriğin fiyatı da artıyor. Yani gün içinde her enerji kaynağının bir fiyatı vardır. Mantıken, kaynaklar tükendiği için bu fiyat gün içinde artıyor. Peki, kullanıcılardan aldıkları fiyat bu son fiyat, yani, tüketilen her şey için en pahalısı, Düşük fiyat zamanında satın alınmış olsa bile. Dolandırıcılık mı? Eh, tabii ki en yakın şeyElektrik piyasası Elektrik piyasasının yapısı da elektriğin fiyatını etkileyebilir. Düzenlenmiş piyasalarda fiyatlar düzenleyici otoriteler tarafından belirlenir ve daha istikrarlıdır, serbest piyasalarda ise fiyatlar arz ve talep nedeniyle dalgalanabilir.
Genel olarak, Avrupa’da elektrik fiyatları ülkeden ülkeye değişir, ancak fosil yakıtlara olan yüksek bağımlılık ve vergilerin ve düzenlemelerin varlığı nedeniyle genellikle diğer kıtalardan daha yüksektir.
Oluşturuldu:
13/02/2023 12:02
Bir önceki yazımız olan Koyu renkli kıyafetlerin yıkandığında rengini kaybetmemesi nasıl sağlanır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.